vrijdag 12 mei 2017

Sonic Explorations 18 Mei 2017 – Jaap Blonk

Sonic Explorations
Tijdens de zomer van 2016 vond bij Circa …dit een serie van 4 concerten plaats onder de noemer 'Sonic Explorations'. Nationale en internationale (geluids) kunstenaars gaven acte de présence in de ruimte op de benedenverdieping.
Vanaf maart t/m juli 2017 geven we een vervolg aan deze unieke concertreeks. Één concert per maand, steeds op een donderdagavond, aanvang 20.30 uur. De optredens duren plusminus een uur.
De artiesten die komen optreden representeren binnen het genre van de geluidskunst een groot en divers scala aan uitingsvormen. Soms experimenteel pop gericht, soms installatie kunst georiënteerd, soms meer technologisch van aard. Maar altijd is er de multidisciplinaire relatie. Ook representeren de gekozen artiesten een breed scala van relatief onbekende nieuwkomers in deze muziekscene tot gerenommeerde coryfeeën.  Curator van deze serie is Armeno Alberts.Sonic Explorations 18 Mei 2017 – Jaap Blonk
Jaap Blonk (geboren in 1953 in Woerden) is componist, performer en dichter. 
Hij studeerde wiskunde en muziekwetenschap aan de universiteit, maar voltooide die studies niet.
In de loop van de 70er jaren ging hij saxofoon spelen en componeren. Rond zijn 30e ontdekte hij zijn mogelijkheden als stem-performer, eerst bij de voordracht van poëzie en daarna in improvisaties en zijn eigen stukken. Bijna twintig jaar was de stem zijn voornaamste middel voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe klanken. Vanaf 1994 is Blonk met elektronica gaan werken, eerst op basis van samples van zijn eigen stem, daarna ook met de pure synthese van geluid. In 2006 heeft hij een sabbatical genomen en een jaar niet opgetreden. Vanuit een hernieuwd enthousiasme voor de wiskunde stortte hij zich op het programmeren en verwierf zich een nieuwe vrijheid in het creëren van muziek, visuele animatie en poëzie.
Als vocalist is Jaap Blonk uniek door zijn uitstraling op het podium en zijn vrijmoedigheid in improvisaties, gepaard aan een scherp besef van structuur. Optredens brachten hem naar alle continenten. Het gebruik van live-elektronica heeft zijn concerten een belangrijke extra dimensie gegeven. Vanaf 2012 brengt hij ook zijn programma “YappiScope” met live visuals.
De belangrijkste groepen die hij oprichtte en leidde waren Splinks (moderne jazz, 1983-1999) en BRAAXTAAL (experimentele pop, 1987-2005). 
Naast zijn vele solo's werkte hij samen met tal van musici in de hedendaagse en geïmproviseerde muziek, zoals Maja Ratkje, Mats Gustafsson, Carl Ludwig Hübsch, Michael Lentz, Kees Wieringa, Michiel Braam, Cor Fuhler, The Ex, het Nederlands Blazers Ensemble en de Ebony Band. De Duitse componiste Carola Bauckholt schreef enkele stukken voor hem, waaronder een werk voor stem en orkest. Een opdracht voor een solostuk kwam van de Donaueschinger Musiktage 2002. Vanuit het Ars Electronica Festival in Linz ontstond twee maal een samenwerking met visueel computerkunstenaar Golan Levin.
Blonk werkte regelmatig voor radio en televisie en maakte enkele hoorspelen. Hij maakt ook versies van zijn partituren op groter formaat voor tentoonstellingen. Geleidelijk maakten deze tekeningen zich los van het functionele en ontstond zelfstandig beeldend werk, waarin vaak digitale en handmatige methodes worden gecombineerd.
Hij heeft ook een eigen platenlabel, Kontrans, waarop tot dusver 23 titels zijn verschenen. Andere opnames van Blonk verschenen op Staalplaat, LopLop, Basta, VICTO, Monotype, Plant Migration Records, Elegua Records, Sleepy Cobalt en Hidden Temple Tapes. Een verzameleditie van zijn 'Nederlandse' klankpoëzie kwam in Augustus 2013 uit als een boek met 2 cd's, bij de Vlaamse uitgeverij Het Balanseer. Bij dezelfde uitgeverij verscheen een 45-toerenplaatje met Blonks versies van de gedichten van Theo van Doesburg. Twee bundels met beeldend werk, elk gecombineerd met een cd, werden gepubliceerd door de Berlijnse uitgeverij van kunstboeken “Hybriden-Verlag”.


In zijn Sonic Explorations concert op 18 mei in Circa…dit, laat Jaap Blonk recent werk horen naast improvisaties en een keuze uit zijn “Songs of Little Sleep”. De setting: laptop en twee microfoons. Dat laatste geeft ook de stem stereo-mogelijkheden, bijvoorbeeld middels de door Blonk ontwikkelde ‘wangsynthesizer’.
In enkele stukken worden elektronische klanken aangestuurd door de stem, zoals in “Frank Eulogy”, met als tekst een collage van door elkaar gehusselde citaten van Frank Zappa. 
De elektronica komt uit de computer, maar de oorsprong van de geluiden is veelal analoog: samples van chaotische synthesizers en natuurlijk de stem.
De “Songs of Little Sleep” hebben slapeloosheid als thema: spannend en soms een beetje eng, met hier en daar extreem stemgebruik, maar ook grappig. Er komen ook mooie dromen langs. Enkele titels: “Electroshock Theory”, “Second Class Nightmares”, “Schele Schoft”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten